Babyshower cupcakes


Een hele tijd geleden hadden wij met de vriendinnen een babyborrel voor een van onze vriendinnen georganiseerd voor hun zoontje die geboren was. Normaliter organiseer je vaak een babyshower hier ging het net even wat anders en maakten we er een babyborrel van. Hier hoorde natuurlijk hapjes bij en maakte ik deze cupcakes! Wanneer je weet dat het een meisje wordt kun je deze ook hartstikke makkelijk in het roze maken natuurlijk.

Benodigdheden (voor 16 cupcakes):
Voor de cupcakes:
250 g roomboter
250 g suiker
250 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
4 el melk
4 eieren
scheutje vanille-extract

Voor de vulling (optioneel):
Jam (ik gebruikte een Fred en Ed tube voor de makkelijkheid)

Voor de topping:
80 g eiwit
160 g suiker
240 g roomboter
Kleurstof

Voor de baby boy/girl decoratie op de topping (optioneel):
100 g fondant
Kleurstof
Fondant vorm (hierin kun je de fondant drukken, zodat je de juiste figuurtjes krijgt. Ik bestelde de mijne op Ebay).
Eetbare parels

Bereidingswijze:

De cupcakes
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en vul de muffinvorm met de papieren cupcake vormpjes.

2. Mix de boter, suiker, zelfrijzend bakmeel, vanille extract en het zout tot een kruimelig mengsel.

3. Meng de melk met de eieren in een aparte kom (kan gewoon met de hand).

4. Schenk al kloppend met de mixer (op lage snelheid; anders zit je helemaal onder) de helft van het melk/eieren mengsel bij je beslag en mix totdat het goed vermengd is. Schenk vervolgens de rest van het melk/eieren mengsel bij het beslag en mix tot een glad mengsel.

5. Vul de papieren vormpjes tot twee derde met beslag. Dit gaat het makkelijkst met een ijsschep. Mocht je dit niet hebben dan werkt een eetlepel natuurlijk ook.

6. Bak de cupcakes is 20-25 minuten gaar. De cupcakes zijn gaar als een sateprikker er schoon uitkomt en de cupcakes terugveren als je er met je vinger op drukt.

De topping
1. Verwarm de eiwitten met de suiker au-bain marie totdat het mengsel een temperatuur van 60 °C heeft bereikt. Ik doe dit met een speciale thermometer, maar mocht je dit niet hebben dan kun je het mengsel net zo lang blijven verwarmen totdat de suiker is opgelost. Blijf gedurende het opwarmen steeds roeren in het mengsel.

2. Zodra deze temperatuur is bereikt haal je het mengsel van het vuur en klop je de eiwitten stijf. Het mengsel zal hierdoor ook afkoelen.

3. Voeg vervolgens blokje voor blokje de boter toe en mix tot een glanzende botercreme. Er komt een punt dat je denkt dat het mengsel gaat schiften. Dat is normaal, niets aan de hand! Rustig door blijven mixen, het komt goed!

4. Voeg vervolgens de gewenste kleurstof toe. Doe dit beetje bij beetje totdat je de gewenste kleur hebt bereikt.

De decoratie
1. Kneed het fondant goed door en kneed hier vervolgens de blauwe/roze kleurstof doorheen totdat hij de gewenste kleur heeft. Je hebt soms best wat kleurstof nodig, waardoor het kan zijn dat de fondant wat nattig/plakkerig wordt. Voeg dan wat poedersuiker toe om de fondant wat minder plakkerig te maken.

2. Vul het vormpje met de fondant en laat dit wat uitharden. Druk vervolgens de figuurtjes uit de vormpjes.

Cupcakes opbouwen
1. Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld ga je de cupcakes een beetje uithollen. Dit gaat het makkelijkst met een appelboor. Steek deze in de cupcake (niet helemaal tot de bodem; anders heb je een gat aan de onderkant) en het midden van de cupcake wordt zo makkelijk verwijderd. Heb je geen appelboor dan kun je dit met een scherp mesje doen.

2. Schep in deze holletjes een lepeltje jam (of spuit gemakkelijk de Fred en Ed erin).

3. Vul een spuitzak met een spuitmondje naar keuze (ik gebruikte 1M van Wilton; een stervormige) met de botercreme.

4. Spuit vervolgens een royale laag topping bovenop je cupcake. Je kunt je toef precies maken zoals je zelf wilt. Ik besloot rozen te spuiten, aangezien ik dat een mooi effect vond hebben.

5. Decoreer de cupcake/toef hoe je verder wilt door het toevoegen van de decoratie en eetbare parels.

6. Zet de cupcakes een half uurtje in de koelkast om op te stijven en serveer.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *