Gender Reveal taart


Dit is misschien wel het pronkstuk wat op mijn website staat; een Gender Reveal Taart! Wat begon als een lacherig ideetje (‘als jullie nog een Gender Reveal Cake nodig hebben hoor ik het wel!’) voor mijn schoonzusje en zwager momde uit in een daadwerkelijk actieplan! Lichtelijk in de stress begon ik met het verzamelen van ideetjes. Ik had nog nooit zo’n spektakelstuk gemaakt en de perfectionist die ik ben wilde natuurlijk wel dat de taart perfect werd. Uiteindelijk is het een super mooie taart geworden waar ik toch wel een beetje heel trots op ben!

Benodigdheden (voor een grote taart voor 16/18 personen):
Voor de strik bovenop:
400 g witte fondant (of 200 g blauwe en 200 g roze, dan heb je geen kleurstof nodig)
Roze en blauwe kleurstof
Eetbare lijm
Poedersuiker (eventueel)

Royal Icing voor het in elkaar plakken van de strik:
135 g poedersuiker
20 ml water
5 g eiwitpoeder
Roze/blauwe kleurstof

Voor de taart:
330 g biscuitmix
5 eieren
35 ml water
250 g roomboter
400 g poedersuiker
450 g witte fondant
Roze/blauwe kleurstof (afhankelijk van het geslacht van het kindje uiteraard)
Roze/blauwe muisjes, half pak ongeveer
Smaakstof (optioneel; wij gebruikten een aardbeiensmaakstofje)

Bereidingswijze:

Wanneer je deze taart wilt maken vergt dat wel wat voorbereidend werk. De strik dient namelijk een aantal dagen uit te harden, waardoor je daar een halve week van te voren mee zult moeten beginnen. Dit betekent dus wel wat meer planning dan een standaard taart.

De strik:

1. Deel het witte fondant in tweeën en kneed door de ene helft de roze kleurstof en door de andere helft de blauwe kleurstof totdat ze de gewenste kleur hebben. Je hebt soms best wat kleurstof nodig, waardoor het kan zijn dat de fondant wat nattig/plakkerig wordt. Voeg dan wat poedersuiker toe om de fondant wat minder plakkerig te maken.

2. Rol de fondant uit met wat poedersuiker. Maak de plak niet te dun, want dan breken je lussen straks!

3. Snij zo’n 16 stroken uit het uitgerolde fondant. Maak er voor de zekerheid een aantal extra, mocht er straks toch een breken. Ik hield ongeveer 12cm qua lengte aan en ongeveer 2.5cm qua breedte.

4. Kneed het overgebleven fondant weer even door en snij hier nog een rondje uit waarop je de strik straks gaat maken. Ik had genoeg fondant over dus ik heb uiteindelijk 2 formaten rondjes uitgestoken (formaat mok en formaat longdrink glas), zodat ik later kon kijken welke het beste zou passen. Uiteindelijk is het het kleinste formaat geworden.

5. Als je nog meer fondant over hebt kun je nog wat leuke figuurtjes uitsteken om de taart straks mee te bekleden, zoals ik deed met de beertjes.

6. Plak de uiteindes van de stroken aan elkaar met de eetbare lijm en snij de hoekjes van de uiteindes af.

7. Leg de lussen op hun zijkant. Je kunt ze nu nog even goed in model leggen (waar nodig). Laat dit minimaal een dag uitharden (ik nam het zekere voor het onzekere en liet het 2 dagen uitharden). Dit kan gewoon door de lussen aan de lucht te laten drogen.

8. Wanneer de lussen goed zijn uitgehard kun je de strik in elkaar gaan zetten. Daarvoor maak je allereerst de Royal Icing. De Royal Icing wordt de lijm waarmee je de lussen straks mee vast plakt. Voor de Royal Icing mix je de poedersuiker, het water en het eiwitpoeder met elkaar tot een mooi en stevig glazuur. Ik heb hieraan ook nog een beetje kleurstof toegevoegd, zodat het niet zo opviel als er nog wat te zien was tussen de lussen.

9. Pak een uitgestoken rondje en spuit daar een flinke dot Royal Icing op. Liever iets te veel dan te weinig! Je moet er zo de lussen in kunnen steken.

10. Steek de onderste laag lussen in de Royal Icing. Het is zelf even passen en meten hoeveel lussen je precies nodig hebt.

11. Spuit in het midden nu nog een flinke dot Royal Icing, zodat je hier de lussen voor de tweede laag weer kunt insteken.

12. Nu is het even kijken hoeveel ruimte je nog hebt voor de derde laag lussen; dit zullen nog 2 of 3 lussen zijn. Wellicht kun je deze nog in de Royal Icing voor de tweede laag steken (aangezien je deze derde laag wat meer in het midden zult steken); zo niet schroom dan niet om nog wat Royal Icing bij te spuiten en daar de laatste lussen in te steken.

13. Laat het geheel nu weer minimaal een dag uitharden, voordat je hem op de taart kunt zetten.

Het biscuit:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C

2. Mix de biscuitmix, de eieren en het water zo’n 8 minuten op de hoogste snelheid.

3. Mix vervolgens nog zo’n 3 minuten op de laagste snelheid, zodat je de luchtbelletjes die door de hoogste snelheid zijn ontstaan nog even uit je beslag mixt.

4. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm van 26cm. Zorg ervoor dat je de bovenkant zo glad mogelijk maakt.

5. Bak het biscuit in 30-35 minuten gaar. Het biscuit is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt en de cake terug veert als je er met je vinger op drukt.

6. Laat het biscuit kort in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens op een taartrooster om volledig te laten afkoelen.

De botercrème:
1. Mix de boter met de poedersuiker luchtig (tip: roer eerst zo goed mogelijk de poedersuiker door de boter met een spatel en ga daarna pas mixen. Anders stuift de poedersuiker enorm op en zit je hele keuken onder de poedersuiker. Of leg een schone theedoek over je mengkom zodra je gaat mixen om het stuiven tegen te houden).

2. Voeg waar gewenst een smaakstofje toe en mix het geheel een aantal minuten goed door, zodat het lekker luchtig geklopt wordt.

3. Schep ongeveer 1/3 uit de beslagkom en zet dit apart. Dit wordt de botercrème om de taart straks aan de buitenkant mee af te smeren, zodat er niets door de fondant schijnt wat het geslacht kan onthullen.

4. Mix door de overgebleven botercrème de roze of blauwe kleurstof totdat de botercrème voldoende gekleurd is.

De taart opbouwen:

1. Als het biscuit volledig is afgekoeld snijd je deze twee keer door, zodat je 3 lagen cake krijgt. Ik gebruik hiervoor een speciale taartzaag. Dit is enorm handig, omdat je dan rechte plakken kunt snijden. Het kan natuurlijk ook met een gewoon mes. Probeer hem dan zo recht mogelijk door te snijden.

2. De onderkant van je biscuit wordt de bovenkant van je taart, aangezien deze plak vlak is en je hierdoor een platte bovenkant krijgt. De bovenkant van je biscuit wordt dus automatisch de onderkant. Leg deze plak op een bord. Ikzelf leg altijd eerst een taartkartonnetje op het bord, zodat de taart straks makkelijker op te tillen is en je niet in de cake zit te prikken als je hem wilt optillen. Taartkartonnetjes zijn bij een bakwinkel te koop.

3. Smeer de helft van de gekleurde botercrème op de onderste plak biscuit.

4. Voordat je de middelste plak biscuit hier bovenop legt snij je hier in het midden een groot gat uit, zodat we de taart straks kunnen vullen met muisjes. Ik heb dit gedaan door een grote theemok in de cake te drukken. Leg de plak biscuit met het gat erin vervolgens op de taart.

5. Smeer de andere helft van de gekleurde botercrème op het overgebleven biscuitplak (de randen dus).

6. Vul het gat wat je nu in je taart hebt volledig met roze of blauwe muisjes.


7. Leg hier bovenop de laatste plak biscuit.

8. Smeer de bovenkant en zijkant van de taart vervolgens in met de kleurloze (witte) botercrème. Zorg dat alle randen en gaten goed gevuld zijn.

9. Rol de witte plak fondant uit met wat poedersuiker, totdat de plak groot genoeg is om de volledige taart te bedekken. Hoe groot je de plak precies dient uit te rollen kun je makkelijk berekenen via de formule op deze website.

10. Nu moet de lap fondant op de taart gelegd worden. Zorg ervoor dat de taart zo dicht mogelijk bij de uitgerolde fondant staat, zodat je maar een kleine afstand hoeft te overbruggen. Probeer hem zo recht mogelijk op de taart te leggen, zodat de taart dadelijk volledig bedekt is met fondant. Ligt hij er niet recht op dan moet je hem voorzichtig proberen te verplaatsen.

11. Gebruik vervolgens een speciale smoother voor fondant om de bovenkant van de taart glad te strijken. De plooien aan de zijkant til je een voor een op en strijk je gelijkmatig glad langs de zijkant van de taart, totdat de taart volledig glad is en bedekt met fondant.

12. Plak met de eetbare lijm de figuurtjes van fondant die je extra hebt uitgestoken aan de zijkant van de taart.

13. Nu komt het aller moeilijkste! Het verplaatsen van de strik op de taart! Besmeer allereerst de bovenkant met wat eetbare lijm, waarop je de strik gaat zetten. Til de strik vervolgens heel voorzichtig op en plaats hem op de taart.

Vervolgens kan de pret van het aansnijden beginnen!

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *