Ombre cupcakes


Een vriendin van mij had gevraagd of ik cupcakes wilde maken voor de eerste verjaardag van haar dochtertje. Natuurlijk wil ik dat, dat vind ik alleen maar hartstikke leuk! Ik vind cupcakes met een botercreme toef alleen niet het allerlekkerst dus er moest een ander soort toef opkomen. Dat werd de Swiss Meringue Botercreme. Ook een soort botercreme maar dan met eiwitten erdoorheen. Deze zijn verwarmd, dus ook geschikt voor eventuele zwangeren! Deze botercreme heeft niet zo’n ‘boterige’ smaak. Een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens een mooi glanslaagje geeft. Ik besloot de toefen twee kleuren te geven, wat uiteindelijk licht en donker koraal keurtje werd, waardoor ik een soort ombre effect kreeg. Feestelijke cupcakes dus!

Benodigdheden (voor 12 cupcakes):
Voor de cupcakes
120 g bloem
140 g suiker
40 g boter
120 ml melk
1 ei
1 tl vanille extract
1 ½ tl bakpoeder
snufje zout

Voor de vulling (optioneel)
Jam

Voor de topping
80 g eiwit
160 g suiker
240 g roomboter
Kleurstof

Bereidingswijze:
De cupcakes
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en vul de muffinvorm met de papieren cupcake vormpjes.

2. Mix de boter, bloem, suiker, het bakpoeder, vanille extract en het zout tot een kruimelig mengsel.

3. Meng de melk met het ei in een aparte kom (kan gewoon met de hand).

4. Schenk al kloppend met de mixer (op lage snelheid; anders zit je helemaal onder) de helft van het melk/eieren mengsel bij je beslag en mix totdat het goed vermengd is. Schenk vervolgens de rest van het melk/eieren mengsel bij het beslag en mix tot een glad mengsel.

5. Vul de papieren vormpjes tot twee derde met beslag. Dit gaat het makkelijkst met een ijsschep. Mocht je dit niet hebben dan werkt een eetlepel natuurlijk ook.

6. Bak de cupcakes is 20-25 minuten gaar. De cupcakes zijn gaar als een sateprikker er schoon uitkomt en de cupcakes terugveren als je er met je vinger op drukt.

7. Laat de cupcakes een aantal minuten in de vorm afkoelen. Haal ze vervolgens uit de muffinvorm en zet de cupcakes op een taartrooster om volledig af te koelen.

De topping
1. Verwarm de eiwitten met de suiker au-bain marie totdat het mengsel een temperatuur van 60 °C heeft bereikt. Ik doe dit met een speciale thermometer, maar mocht je dit niet hebben dan kun je het mengsel net zo lang blijven verwarmen totdat de suiker is opgelost. Blijf gedurende het opwarmen steeds roeren in het mengsel.

2. Zodra deze temperatuur is bereikt haal je het mengsel van het vuur en klop je de eiwitten stijf. Het mengsel zal hierdoor ook afkoelen.

3. Voeg vervolgens blokje voor blokje de boter toe en mix tot een glanzende botercreme. Er komt een punt dat je denkt dat het mengsel gaat schiften. Dat is normaal, niets aan de hand! Rustig door blijven mixen, het komt goed!

4. Voeg vervolgens de gewenste kleurstof toe. Zodra je tevreden bent met de lichte kleur schep je de helft eruit en maak je de andere helft wat donkerder met wat extra kleurstof.

Cupcakes opbouwen
1. Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld ga je de cupcakes een beetje uithollen. Dit gaat het makkelijkst met een appelboor. Steek deze in de cupcake (niet helemaal tot de bodem; anders heb je een gat aan de onderkant) en het midden van de cupcake wordt zo makkelijk verwijderd. Heb je geen appelboor dan kun je dit met een scherp mesje doen.

2. Schep in deze holletjes een lepeltje jam.

3. Vul een spuitzak met een spuitmondje naar keuze (ik gebruikte 1M van Wilton; een servormige) met de meringue botercreme. Om het ombre effect te creëren vul je de ene kant van de spuitzak met de lichte kleur en de andere kant van de spuitzak met de donkere kleur.

4. Spuit vervolgens een royale laag topping bovenop je cupcake. Je kunt je toef precies maken zoals je zelf wilt. Ik besloot rozen te spuiten, aangezien ik dat een mooi effect vond hebben in combinatie met de ombre kleur.

5. Zet de cupcakes een half uurtje in de koelkast om op te stijven en serveer.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *