Japanse Cheesecake


Terwijl ik op Facebook zat zag ik ineens een filmpje voorbij komen van iemand die allerlei Japanse desserts aan het maken was. Hier bleef ik toch even bij hangen, aangezien ik in een Japanse organisatie werk vond ik het toch wel erg interessant om te zien wat voor soort desserts hier voorbij kwamen. Zo kwam ook de Japanse Cheesecake langs die meteen mijn aandacht trok. Wat zag dat er lekker uit. Zo luchtig! Na een Google actie begreep ik ook dat de bijnaam van deze cheesecake ‘cotton cake’ was. Dat verklaart de luchtigheid. Dezelfde avond stond ik nog in de keuken om deze Japanse Cheesecake te bakken, zodat ik hem de volgende dag mee naar mijn werk kon nemen. Dat leek me wel gepast! Hij viel gelukkig goed in de smaak en iedereen kon deze wat ‘apartere’ taart waarderen!

Benodigdheden:
140 g suiker
6 eieren, gesplitst
60 g boter
250 g roomkaas
100 g melk
60 g bloem
20 g maizena
snufje zout
2 tl vanille extract
1 el citroensap
1/4 tl baking soda

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Vet een bakvorm van 20cm in en bekleed de bodem met bakpapier. De bakvorm gaat zometeen in een ‘waterbadje’ dus mocht je alleen een springvorm hebben dan moet je deze even inpakken met aluminiumfolie.

3. Smelt de roomkaas au bain marie. Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng dit tot een geheel (niet mixen, puur roeren).

4. Voeg vervolgens de citroensap en het vanille extract toe.

5. Smelt vervolgens de boter in een pannetje of in de magnetron en meng de melk met de boter, zodat ook de melk warm wordt.

6. Voeg de warme melk en gesmolten boter toe aan het roomkaasmengsel en roer dit goed door.

7. Zeef de bloem en de maizena boven het roomkaasmengsel en roer het door. Roer niet langer dan noodzakelijk, alleen tot het volledig is opgenomen.

8. Klop de eiwitten met de bakingsoda en het snufje zout stijf totdat je stijve pieken hebt. Mocht je twijfelen over de stijfheid van je eiwitten dan stop je met mixen. Het kan beter iets minder stijf zijn dan te stijf, aangezien het dan moeilijker mengt met de rest van het beslag.

9. Meng met een spatel en deel van het eiwitschuim met de rest van het mengsel totdat het volledig is opgenomen. Voeg de rest van het eiwitschuim in delen toe en meng totdat het volledig is opgenomen. Meng niet langer dan nodig, het moet een luchtig beslag blijven!

10. Giet het beslag in de bakvorm en tik met de bakvorm op het aanrecht, zodat de luchtbellen uit het mengsel kunnen ontsnappen.

11. Zet de bakvorm in een ruime ovenschaal en vul deze ovenschaal met kokend water. Schuif de ovenschaal met de bakvorm in de oven.

12. Bak de taart 18 minuten op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 160°C en bak de taart nog 12 minuten.

13. Schakel daarna de oven uit en laat de taart dan nog 20 minuten staan in de oven. Zet daarna de ovendeur op een kiertje en laat de taart nog 10 minuten langzaam afkoelen.

14. Laat de taart vervolgens buiten de oven volledig afkoelen en zet hem minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Na een nacht in de koelkast is hij het allerlekkerst.

15. Haal de taart een uur voor het serveren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *