Merci chocolade slagroomtaart

verjaardagstaart2
Soms heb je een idee voor een taart en dan blijkt dat idee achteraf ook echt enorm goed uit te pakken. Dit was zo’n soort taart! Ik had zin om slagroomtaart te maken, maar ik vind ‘reguliere’ slagroomtaart vaak zo saai dat ik besloot de slagroomtaart wat op te leuken. Allereerst door de cake te vervangen door chocoladecake. Uiteindelijk heb ik hem afgemaakt met Merci chocolaatjes, omdat dit zo vrolijk staat! Is het geen plaatje? Daarnaast smaakt hij ook nog eens enorm lekker!

Benodigdheden:
verjaardagstaart1
Voor het biscuit:
250 g cakemix voor chocoladebiscuit *)
3 eieren op kamertemperatuur
55 ml water

Voor de vulling:
500 ml slagroom
14 g vanille suiker
Halve pot jam (ik koos aardbeien)

Voor de ganachetopping:
500 ml slagroom
250 g pure chocolade
7 g vanille suiker
2 doosjes Merci
hagelslag

*) Je kunt je chocoladebiscuit ook zelf maken. Ik kies er bewust voor om een mix te gebruiken. Met een mix word je biscuit namelijk veel luchtiger. Vraag me niet hoe het komt, misschien ben ik gewoon nog niet goed genoeg in het bakken van een biscuit! Toch hoor ik van veel ervaren bakkers dat zij de voorkeur geven aan een mix.

Bereidingswijze:
verjaardagstaart3
Het biscuit
1. Verwarm de oven voor op 175 °C

2. Mix de biscuitmix, de eieren en en het water zo’n 8 minuten op de hoogste snelheid.

3. Mix vervolgens nog zo’n 3 minuten op de laagste snelheid, zodat je de luchtbelletjes die door de hoogste snelheid zijn ontstaan nog even uit je beslag mixt.

4. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm van 20cm. Zorg ervoor dat je de bovenkant zo glad mogelijk maakt.

5. Bak het biscuit in 30 minuten gaar. Het biscuit is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt en de cake terugveert als je er met je vinger op drukt.

6. Laat het biscuit kort in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens op een taartrooster om volledig te laten afkoelen.

De taart opbouwen:
1. Klop 500ml slagroom met de vanillesuiker stijf.

2. Als het biscuit volledig is afgekoeld snijd je deze twee keer door, zodat je 3 lagen cake krijgt. Ik gebruik hiervoor een speciale taartzaag. Dit is enorm handig, omdat je dan rechte plakken kunt snijden. Het kan natuurlijk ook met een gewoon mes. Probeer hem dan zo recht mogelijk door te snijden.

3. De onderkant van je biscuit wordt de bovenkant van je taart, aangezien deze plak vlak is en je hierdoor een platte bovenkant krijgt. De bovenkant van je biscuit wordt dus automatisch de onderkant. Leg deze plak op een bord. Ikzelf leg altijd eerst een taartkartonnetje op het bord, zodat de taart straks makkelijker op te tillen is en je niet in de cake zit te prikken als je hem wilt optillen. Taartkartonnetjes zijn bij een bakwinkel te koop.

4. Smeer op de eerste laag cake een ruime laag jam en verdeel er vervolgens met een paletmes ongeveer de helft van de slagroom overheen.

5. Leg hier de tweede plak biscuit bovenop en besmeer deze ook weer met een ruime laag jam en de rest van de slagroom.

6. Leg de laatste biscuitlaag hier bovenop. Zet de taart even aan de kant.

7. Verwarm 250ml slagroom tot hij bijna kookt. Voeg hier vervolgens de pure chocolade (in kleine stukjes) aan toe. Laat dit even staan en roer het geheel dan goed door, zodat de chocolade smelt. Als de chocolade goed is opgelost is de ganache klaar.

8. Zet de taart op een taartrooster. Giet de chocoladeganache over de taart, zodat de taart volledig is bedekt. Tip; zet een groot bord onder het taartrooster, zodat niet heel je keuken onder de overtollige chocoladeganache zit. 😉

9. Laat de taart even kort afkoelen, zodat de chocoladeganache iets steviger wordt (hij moet nog wel plakken uiteraard!).

10. Plak vervolgens de Merci chocolade rondom de taart.

11. Bestrooi de bovenkant van de taart met hagelslag, zodat de gehele bovenkant bedenkt is.

12. Klop de overige 250ml slagroom met de vanillesuiker stijf en stop dit in een spuitzak met een leuk spuitmondje (ik gebruik 1M van Wilton).

13. Spuit mooie toeven slagroom langs de rand. Ik heb deze toeven nog versierd met eetbare pareltjes (van dr. Oetker), maar dit hoeft natuurlijk niet.

14. Eventueel kun je de taart nog afmaken door er een feestelijk lintje omheen te knopen!

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *