Bonbons


Gisteren heb ik me samen met Leonie, een vriendin van mij, gewaagd aan het maken van bonbons. Leonie heeft haar eigen ontwerpstudio, Studio Sierlebons. Het leek haar leuk om bonbons in stijl van Sierlebons te maken. We doopten ze al snel om tot ‘Sierlebonbons’. En dus gingen we aan de slag. Het is een tijdrovend klusje, maar wel gezellig als je dat zo samen kunt doen! We kozen voor twee soorten bonbons, een met een frisse cranberry vulling en een met een karamelvulling. We hebben gebruik gemaakt van speciale vormpjes met letters erin, zodat we ‘Sierlebons’ konden schrijven en voor de sier maakten we nog wat hartjes. In principe kun je ieder vormpje wat je hebt gebruiken, zoals bijvoorbeeld vormpjes om ijsklontjes te maken. Het resultaat mocht er uiteindelijk wezen. Het was een enorm gezellig gezicht al die bonbons bij elkaar. En de smaak was ook prima te doen. Leuke bezigheid om eens samen te doen op een druilerige zondagmiddag zoals gisteren!

Benodigdheden:

Voor de cranberry vulling:
250 g cranberries (uit de diepvries)
150 g witte chocolade
2 el citroensap
25 g boter

Voor de karamelvulling:
1 blikje gecondenseerde melk
60 g boter
4 el bruine basterdsuiker

En verder:
500 g chocolade naar smaak (wij hadden puur en wit) voor het chocolade omhulsel
Vormpjes, zoals bijvoorbeeld een vorm voor ijsklontjes

Bereidingswijze:

Cranberry vulling:
1. Doe de cranberries met de citroensap in een pannetje en breng het aan de kook. Zodra het kookt kun je hier de boter aan toevoegen.

2. Zodra de cranberries een tijdje koken en zacht zijn geworden kun je ze met een spatel wat platter drukken. Laat dit goed inkoken tot een dikke compote. Mocht je een gladde vulling willen dan kun je het geheel nog even pureren met de staafmixer.

3. Giet het kokende mengsel over de witte chocolade en blijf roeren totdat de witte chocolade volledig is gesmolten en is opgenomen.

4. Giet de vulling in een vorm en laat een uurtje opstijven in de koelkast.

De karamel vulling:
1. Smelt de boter in een pannetje. Zodra de boter is gesmolten voeg je de basterdsuiker toe en roer je dit even goed door elkaar.

2. Giet vervolgens de gecondenseerde melk erbij en roer dit met een garde tot een glad mengsel. Breng het mengsel onder continue roeren aan de kook. Blijf roeren totdat het mengsel gaat indikken. De vulling is goed als het een bruinige kleur krijgt, de dikte van karamel heeft en het naar karamel ruikt.

3. Laat het mengsel buiten de koelkast wat afkoelen.

Het maken en vullen van de bonbons:
1. Smelt een deel van de chocolade (hou een reep over voor de onderkant straks!) in de magnetron en vul de vormpjes met de gesmolten chocolade. Zorg ervoor dat alle gaatjes goed gevuld zijn en alle randen bedekt zijn met een laagje chocolade.

2. Sla een paar keer met de gevulde vorm op het aanrechtblad, zodat eventuele luchtbelletjes naar boven komen en deze niet in het laagje aan de bovenkant van je bonbon zitten.

3. Zet een taartrooster op een ovenschaal. Draai de met chocolade gevulde vorm om en laat deze boven het taartrooster/de ovenschaal wat uitlekken (zie bovenstaande foto). Zet hem vervolgens even omgekeerd op het taartrooster zodat de overtollige chocolade rustig uit de vorm kan lopen.

4. Als de overtollige chocolade uit de vorm is gelopen zul je zien dat de chocolade nog wel aan de buitenkanten en bodem zit. De overtollige chocolade uit het midden is leeg gelopen, waardoor we hem straks goed kunnen vullen.

5. Laat de met chocolade gevulde vormpjes uitharden. Dit gaat het snelste door ze even 10 minuten in de vriezer te zetten.

6. Haal de vormpjes met uitgeharde chocolade uit de koelkast en vul deze met de gewenste vulling. Dit gaat het handigste door de vulling in een spuitzak te doen en zo de vulling in de vorm te spuiten. Zorg ervoor dat de vulling net iets onder de rand blijft, zodat je de bonbon zo kunt afsluiten met chocolade.

7. Smelt de laatste reep chocolade in de magnetron en verdeel dit over de vormpjes om zo de bodem van je bonbons te maken.

8. Laat de vormpjes weer even uitharden in de vriezer.

9. Nu komt het leukste deel; de bonbons uit de vormpjes halen! Als je een siliconen vorm gebruikt gaat dit erg makkelijk. Je kunt ze er zo uitdrukken.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *