Chinois


Vroeger namen wij bij de Albert Heijn bijna standaard een Chinois brood mee. Dat is een brioche brood gevuld met banketbakkersroom en bestreken met glazuur. Super lekker was dat altijd en ik was er best wel verslaafd aan. Op een gegeven moment is dat een beetje overgegaan en heb ik in geen jaren Chinois meer op. Tot ik er laatst aan moest denken toen ik het brioche brood bakte. Ineens kreeg ik toen ook weer die intense zin in chinois. Dat moet ook makkelijk zelf te maken zijn dacht ik en niets is natuurlijk minder waar! Ik heb het glazuur weggelaten (vind ik persoonlijk iets te zoet; als ik hem toch zelf maak…), maar wel een extra laagje banketbakkersroom toegevoegd (want waarom ook niet?!). Hij was overheerlijk! Zoals altijd met brood; niet moeilijk, maar het vergt wel geduld.

Benodigdheden:
250 ml melk
400 g bloem (gezeefd)
100 g roomboter (op kamertemperatuur)
70 g suiker
1 ei
7 g gedroogde gist (een zakje)
70 g rozijnen
klein handje amandelschaafsel
snufje zout
wat extra melk (om te bestrijken)
Portie banketbakkersroom

Extra benodigd:
Springvorm van 24cm

Bereidingswijze:

1. Maak een portie banketbakkersroom.

2. Meng de bloem, de suiker, snufje zout, gist en melk met elkaar. Zorg ervoor dat het gist aan de ene kant van de mengkom ligt en het zout aan de andere kant. Zout en gist gaan namelijk niet goed samen als zij meteen met elkaar in aanmerking komen en dan rijst het deeg niet goed meer. Vermengd in het gehele beslag geeft het geen problemen meer.

3. Voeg vervolgens het ei, rozijnen en roomboter toe en kneed het geheel goed door elkaar (zo’n 8 tot 10 minuten). Het makkelijkst is met de deeghaak in de mixer, maar kan eventueel ook met je handen.

4. Pak een andere mengkom en voeg hier wat olie aan toe. Vervolgens leg je de deegbal hierin en zorg je ervoor dat de deegbal aan alle kanten geolied is. Zo blijft het deeg straks niet aan de mengkom plakken. Dek de mengkom af met vershoudfolie en zet op een warme plek om een uurtje te rijzen.

5. Als het deeg goed heeft gerezen (het is dan verdubbeld), kneed je het even kort door en rol je het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een rechthoek (ongeveer 1cm dik).

6. Schep de banketbakkersroom op het deeg en verdeel over de hele lap. Rol de lap vervolgens op en snijd hem in 7 gelijke stukken.

7. Vet je springvorm in en leg de stukken erin. Dit mag nog een beetje uit elkaar, ze rijzen nog verder. Dek de springvorm af en laat het geheel nog een uur rijzen.

8. Bestrijk de chinois na een uur met wat melk en strooi het amandelschaafsel eroverheen.

9. Bak de chinois af in een voorverwarmde oven (200 °C) voor 40 tot 45 minuten.

Ps. mocht je er nog glazuur overheen willen maken dan meng je wat water met poedersuiker (ongeveer 50 gram poedersuiker en 1 tot 2 eetlepels water; zorg ervoor dat dit niet te dun is, het moet echt een papje zijn) en strijk dit uit over de chinois.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *