Lemon Curd Cheesecake


Bij Marqt zag ik een tijdje geleden een potje Lemon Curd staan. Ik zag op tv (bij Nigella Lawson) vaak recepten met Lemon Curd voorbij komen waardoor ik besloot het potje mee te nemen. Achteraf blijkt dat je dit ook enorm makkelijk zelf kunt maken, maar het scheelde weer wat werk. En was prima om er eens een recept mee uit te proberen. Pasen was dan ook het perfecte moment hiervoor en besloot ik een Lemon Curd Cheesecake te bakken. Sowieso kun je met cheesecake (naar mijn mening) nooit de fout in gaan en gecombineerd met die Lemon Curd was hij echt enorm lekker!

Benodigdheden (voor 8 puntjes):

*)

150 g speculaas
70 g roomboter
525 g roomkaas
160 g suiker
4 eieren
200 ml slagroom
1 tl vanille extract
40 g bloem
225 g Lemon Curd

*) Nadat ik de foto van de ingrediënten had gemaakt besloot ik de taart toch iets anders te maken. De bodem heb ik dus niet van Chocolate Chip cookies gemaakt, maar van speculaas. En de chocolade heb ik ook niet meer gebuikt (had vooraf nog een chocolade ganache in gedachte, maar wilde niet te veel afbreuk doen aan de limoen smaak).

Bereidingswijze:

1. Verkruimel de speculaas

2. Verwarm de roomboter totdat deze gesmolten is.

3. Meng de gesmolten boter met de speculaas kruimels. Alle kruimels moeten vochtig zijn, maar niet te nat. Zijn de kruimels nog te droog, dan voeg je nog een beetje gesmolten boter toe.

4. Bekleed een springvorm (20cm) met bakpapier en stort de speculaas kruimels in de springvorm. Druk de kruimels goed aan op de bodem, anders valt de bodem straks bij het aansnijden uit elkaar. Het aandrukken kun je het beste met de bolle kant van een lepel doen.

5. Laat de bodem in de koelkast rusten. In de tussentijd maak je de vulling.

6. Mix de roomkaas met de suiker en de vanille-extract luchtig.

7. Voeg een voor een de eieren toe en mix totdat deze volledig zijn opgenomen.

8. Voeg vervolgens 40 ml slagroom en de bloem toe en mix opnieuw totdat het helemaal is opgenomen.

9. Als laatste voeg je de Lemon Curd toe. Dit mix je nog even goed door tot een egaal mengsel.

10. Stort het mengsel op de koekjesbodem en zet de cheesecake in een voorverwarmde oven (170 °C). Zet hierbij een klein schaaltje (dat in de oven mag!) met water. Zo blijft de lucht in de oven vochtig en gaat je cheesecake niet scheuren van droogte. Bak de taart voor ongeveer 1.5 uur. Hij is goed als hij bovenop goudbruin is, de randen stevig maar het midden nog meebeweegt als je de springvorm beweegt. Hij gaart nog verder als hij afkoelt.

11. Wanneer de taart gebakken is doe je de oven uit en laat je de taart in een dichte oven nog 2 uur afkoelen. Vervolgens laat je hem op het aanrecht volledig afkoelen.

12. In de tussentijd klop je de overgebleven slagroom met wat suiker stijf en stop je in een spuitzak met een leuk spuitmondje (ik gebruik 1M van Wilton).

13. Als de cheesecake volledig is afgekoeld spuit je mooie toeven slagroom langs de rand. Ik heb deze toeven nog versierd met eetbare pareltjes (van dr. Oetker), maar dit hoeft natuurlijk niet.

14. Zet de cheesecake daarna nog voor minimaal 4 uur in de koelkast. Ik vind hem zelf het lekkerst als hij een nachtje in de koelkast heeft gestaan.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *