Advocaat


De tijd vliegt! Ineens is het alweer een dag voor pasen. Wil je nog een klassiek paasrecept maken? Dan is advocaat misschien wel een idee! Het staat misschien bekend als een beetje een bejaardenrecept, maar stiekem is het toch wel heel lekker! Een soort van vla, maar dan met alcohol. Klinkt toch als muziek in de oren? The best of both worlds! Gisteren op mijn werk zat ik te ‘klagen’ dat ik per ongeluk eieren had meegenomen uit de supermarkt, omdat ik dacht dat die op waren. Thuis bleek dat ik nog enorm veel eieren had. Mijn baas opperde dat je van eieren super makkelijk advocaat kon maken. Dat leek me wel wat dus ging ik aan de slag! Met succes want hij is goed gelukt. Hij ziet er wel wat lichter uit dan advocaat uit de slijterij, maar deze smaakt ook enorm goed! En zo moeilijk is het niet, je hebt er alleen wat armspieren voor nodig….

Benodigdheden (voor 1 portie; een weckpot is een portie):

8 eieren
200 gram suiker
500 ml brandewijn *)
Scheutje vanille extract

*) het recept wordt officieel met brandewijn gemaakt, maar je kunt het ook goed met vodka, jenever, cognac of rum maken. Wordt je advocaat misschien nog wel specialer van. Als het maar een hoog alcoholpercentage heeft en gedestilleerd is!

Bereidingswijze:
1. Klop de eieren met de suiker met een garde kort totdat het goed met elkaar vermengd is en het grootste deel van de suiker is opgelost. Zorg ervoor dat je dit in een vuurvaste mengkom klopt.

2. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook. Als het water kookt draai je het vuur laag en zet je de mengkom op de pan om het eimengsel au bain marie te verwarmen. Let op dat de mengkom het water niet raakt!

3. Klop het eimengsel voortdurend met de garde en giet beetje bij beetje de brandewijn erbij. Blijf kloppen. Doordat het een eimengsel is zal er eerst een schuimlaagje bovenop ontstaan. Dit is normaal. Als je langer blijft kloppen dan trekt dit vanzelf weg.

4. Blijf net zolang kloppen met de garde totdat de advocaat de dikte van vla heeft bereikt. Dit vergt geduld en armspieren! Je bent zo’n kwartier tot twintig minuten aan het kloppen.

5. Als de advocaat de gewenste dikte heeft bereikt zet je de mengkom in ijskoud water (in de gootsteen bijvoorbeeld). Klop nog even kort door. Laat de advocaat nu in het koude water geleidelijk aan afkoelen. Klop om de 5 tot 10 minuten nog even kort door. Na een half uurtje is het afgekoeld tot kamertemperatuur.

6. Schenk in leuke weckpotten en zet in de koelkast om volledig af te koelen. De advocaat stijft dan ook nog wat meer op. Eet lekker op tijdens pasen of geef zo’n leuke pot cadeau aan iemand die van advocaat houdt!

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *