Witbrood


En ineens was het weer zondagochtend. Na het Brioche brood had ik de smaak te pakken en had ik weer zin om een brood te bakken. Dit keer besloot ik voor een simpel witbrood te gaan. Dat is namelijk altijd lekker en kun je overal bij eten. Dat heb ik dan ook zeker gedaan. Als lunch met hagelslag, bij een soepje als avondeten. Heerlijk! Als je de rijstijd niet meerekent is het ook niet eens zo heel veel werk. Je moet alleen wat geduld hebben.

Benodigdheden:
500 g bloem
15 g suiker
5 g zout
7 gram gist (1 zakje)
25 g boter (op kamertemperatuur)
150 ml lauw water
150 ml melk

Bereidingswijze:
1. Doe alle ingrediënten in een mengkom. Zorg ervoor dat het gist aan de ene kant van de mengkom ligt en het zout aan de andere kant. Zout en gist gaan namelijk niet goed samen als zij meteen met elkaar in aanmerking komen en dan rijst het deeg niet goed meer. Vermengd in het gehele beslag geeft het geen problemen meer.

2. Kneed het geheel goed door elkaar (zo’n 15 tot 20 minuten). Het makkelijkst is met de deeghaak in de mixer, maar kan eventueel ook met je handen. Zodra het elastisch aanvoelt is je deeg klaar.

3. Pak een andere mengkom en voeg hier wat olie aan toe. Vervolgens leg je de deegbal hierin en zorg je ervoor dat de deegbal aan alle kanten geolied is. Zo blijft het deeg straks niet aan de mengkom plakken. Dek de mengkom af met vershoudfolie en zet op een warme plek om een uurtje te rijzen.

4. Als het deeg goed heeft gerezen (het is dan verdubbeld), kneed je het even kort door en maak je hier opnieuw een bal van. Dit laat je nog zo’n 20 minuten rijzen (opnieuw met vershoudfolie eroverheen).

5. Na 20 minuten leg je de bal in een ingevette cakevorm en dek je deze weer af met vershoudfolie. Het deeg gaat nu een laatste keer rijzen, opnieuw een uur.

6. Bak het brood af in een voorverwarmde oven (210 °C) voor ongeveer 20-25 minuten. Het brood is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.

7. Laat het brood iets afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Warm is het brood het allerlekkerst, maar afgekoeld natuurlijk ook nog heerlijk. Laat hem op een taartrooster volledig afkoelen.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *