Brioche brood


Het was zondagochtend, ik loop nog versuft naar mijn toilet en scheur mijn ‘wat bakken we vandaag’ scheurkalender naar de volgende dag. Daar kwam ineens een recept voor brioche brood tevoorschijn. Alle ingrediënten had ik in huis en hier had ik zin in! Meteen was ik wakker en besloot ik met dit recept aan de slag te gaan. Niet moeilijk, het vergt alleen wat geduld, omdat het deeg moet rijzen. Ik heb hiermee wel mijn liefde voor het bakken van brood hervonden, wat is eigengebakken brood toch heerlijk! Ik sneed enorm dikke plakken van dit brood en at het met een dikke laag roomboter en hagelslag. Onwijs lekker!

Benodigdheden:

250 g bloem (gezeefd)
2 eieren
7 g gist (1 zakje)
50 g suiker
125 g boter
snuf zout

Bereidingswijze:

1. Kluts de eieren in een schaaltje.

2. Doe de bloem, suiker, flinke snuf zout, gist en 3/4 van het ei mengsel in een mengkom. Zorg ervoor dat het gist aan de ene kant van de mengkom ligt en het zout aan de andere kant. Zout en gist gaan namelijk niet goed samen als zij meteen met elkaar in aanmerking komen en dan rijst het deeg niet goed meer. Vermengd in het gehele beslag geeft het geen problemen meer.

3. Kneed het geheel goed door elkaar (zo’n 8 tot 10 minuten). Het makkelijkst is met de deeghaak in de mixer, maar kan eventueel ook met je handen.

4. Voeg vervolgens geleidelijk de boter aan het mengsel toe en blijf goed kneden, totdat de boter volledig is opgenomen.

5. Pak een andere mengkom en voeg hier wat olie aan toe. Vervolgens leg je de deegbal hierin en zorg je ervoor dat de deegbal aan alle kanten geolied is. Zo blijft het deeg straks niet aan de mengkom plakken. Dek de mengkom af met vershoudfolie en zet op een warme plek om een uurtje te rijzen.

6. Als het deeg goed heeft gerezen (het is dan verdubbeld), kneed je het even kort door en verdeel je het deeg in 8 gelijke stukken en vorm je hier balletjes van. Deze doe je terug in de mengkom (naast elkaar) en dek je weer af met vershoudfolie. Laat een halfuurtje rijzen.

7. Vet een kleine (20cm) cakevorm in. Leg de bolletjes vervolgens in de ingevette cakeblik (4×2 bolletjes). Dek de cakevorm weer af met vershoudfolie en laat nogmaals een halfuurtje rijzen.

8. Als laatste smeer je de bolletjes in met het overgebleven eimengsel.

9. Bak de brioche af in een voorverwarmde oven (180 °C) voor 25 tot 30 minuten. Het brood is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.

10. Laat het brood kort in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een taartrooster om volledig te laten afkoelen.

11. Laat de ergste warmte ontsnappen en snijd er dan snel een plak vanaf. Warm is hij namelijk het allerlekkerst!

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *