Aardbeien-chocolade taart


Al maanden had ik mijn collega’s in Amsterdam beloofd een keer taart te bakken. Het kwam er alleen nooit van. Ik vond het namelijk nog al aan uitdaging om een taart anderhalf uur in de auto mee te nemen naar Amsterdam. Ik was bang dat hij om zou vallen of zou ‘smelten’. Toch werd het tijd om het eens te proberen! Ik besloot dit keer te gaan voor een lagentaart en deze te vullen met iets frissers in plaats van de eeuwige zoete chocolade botercreme. Het werd aardbeienbavarois, geïnspireerd op de taart van Liefde voor bakken. Toch mis ik dan mijn chocolade dus besloot er toch nog wat chocolade botercreme aan toe te voegen en hier rozetten van te spuiten bovenop de taart. De taart is gelukkig heel aangekomen in Amsterdam en viel in de smaak bij de collega’s! Ik vond hem zelf ook erg geslaagd en is zeker voor herhaling vatbaar!

Benodigdheden:

250 g biscuit mix. Ik gebruik mix van Funcakes
4 eieren
25 ml water
200 ml slagroom
500 g aarbeienkwark
Half blikje aardbeien
9 gelatineblaadjes
Halve portie botercreme, zoals van de topping van de Triple Chocolade Cupcakes

Extra bendodigdheden:
Springvorm van 20cm
Blender
Spuitzak met spuitmondje (ik gebruik 1M van Wilton)

Bereidingswijze:

Het biscuit
1. Verwarm de oven voor op 175 °C

2. Mix de biscuitmix, de eieren en het water zo’n 8 minuten op de hoogste snelheid.

3. Mix vervolgens nog zo’n 3 minuten op de laagste snelheid, zodat je de luchtbelletjes die door de hoogste snelheid zijn ontstaan nog even uit je beslag mixt.

4. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm van 20cm. Zorg ervoor dat je de bovenkant zo glad mogelijk maakt.

5. Bak het biscuit in 25-30 minuten gaar. Het biscuit is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt en de cake terugveert als je er met je vinger op drukt.

6. Laat het biscuit kort in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens op een taartrooster om volledig te laten afkoelen.

De aarbeienbavarois
1. Stop het halve blikje aardbeien in de blender en pureer dit tot een glad mengsel.

2. Week de gelatine blaadjes ongeveer 10 minuten in koud water totdat ze zacht zijn.

3. Klop in de tussentijd de slagroom stijf in een mengkom.

4. Voeg vervolgens de kwark toe en mix deze kort door de slagroom heen. Mix tot de kwark is opgenomen maar niet langer. Je wilt de stijfheid van je slagroom behouden!

5. Giet het gepureerde aardbeienmengsel in een pannetje en breng het mengsel aan de kook. Zodra het mengsel kookt draai je het vuur uit en laat je het een paar minuutjes afkoelen.

6. Knijp een voor een de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan het aardbeienmengsel. Roer totdat de gelatine blaadjes volledig zijn opgenomen.

7. Giet het aardbeienmengsel bij de rest van je beslag en mix dit nog even heel kort op een lage stand door. Opnieuw; mix totdat het geheel is opgenomen, maar niet langer!

8. Zet het beslag 5 minuutjes in de koelkast zodat het iets steviger wordt. Zeker niet langer dan 5 minuten in de koelkast, anders gaat hij opstijven en wordt het opbouwen van de taart een stuk lastiger.

Taart opbouwen:

1. Als het biscuit volledig is afgekoeld snijd je deze twee keer door, zodat je 3 lagen cake krijgt. Ik gebruik hiervoor een speciale taartzaag. Dit is enorm handig, omdat je dan rechte plakken kunt snijden. Het kan natuurlijk ook met een gewoon mes. Probeer hem dan zo recht mogelijk door te snijden.

2. De onderkant van je biscuit wordt de bovenkant van je taart, aangezien deze plak vlak is en je hierdoor een platte bovenkant krijgt. De bovenkant van je biscuit wordt dus automatisch de onderkant. Leg deze plak op een bord. Ikzelf leg altijd eerst een taartkartonnetje op het bord, zodat de taart straks makkelijker op te tillen is en je niet in de cake zit te prikken als je hem wilt optillen. Taartkartonnetjes zijn bij een bakwinkel te koop.

3. Verdeel er met een paletmes ongeveer een kwart van de aardbeienbavarois overerheen.

4. Leg hier de tweede plak biscuit bovenop en besmeer deze ook weer met een kwart aardbeienbavarois.

5. Zet de laatste plak biscuit hier bovenop en besmeer deze en de zijkanten met de overige aardbeienbavarois.

6. Zet de taart een uurtje in de koelkast, zodat hij opstijven. Hierdoor wordt het decoreren zometeen wat makkelijker (je taart is minder fragile).

7. Als de taart is opgesteven doe je de chocolade botercreme in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit je rozetten op de bovenkant van de taart totdat deze volledig is bedekt. Eventueel kun je ook de zijkanten nog doen als je dit mooi vindt. Hier had ik echter niet genoeg botercreme voor.

8. Zet nog even een uurtje terug in de koelkast, zodat ook de botercreme kan opstijven.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *