Pepernotencake


Pepernotencake in januari? JA! In de week van Sinterklaas ging ik Speculaas Mounchoutaart bakken met een bodem van pepernoten. Net op dat moment had ik natuurlijk mijn laatste pepernoten naar binnen gewerkt dus heb ik nog een nieuwe zak gekocht. Op de een of andere manier was de grootste zak ook meteen de goedkoopste dus uiteraard nam ik die mee. De zak ging natuurlijk niet helemaal op, maar ik had al zoveel pepernoten op dat ze eigenlijk bleven liggen. Zonde om weg te gooien dus besloot ik dat ik ermee ging bakken. En het werd een pepernotencake, met een recept dat ik vond op Laura’s Bakery! Ik kan je vertellen dat die in januari ook nog heerlijk smaakt. Dus een perfect recept om je oude pepernoten mee op te maken of je bewaart dit recept tot december en zet het op tafel met pakjesavond! Uiteraard kun je dit recept ook maken met kleine stukjes speculaas. Speculaas/pepernoten smaken stiekem toch gewoon het hele jaar?

Bendigdheden:

Ik maakte een kleine cake (ik moest het zelf opeten!) dus halveerde onderstaand recept

200 g boter (op kamertemperatuur)
200 g suiker
200 g zelfrijzend bakmeel
8 g vanillesuiker
snufje zout
4 eieren
50 ml melk
4 tl speculaaskruiden
100 gram pepernoten
En ter decoratie bovenop wat extra pepernoten en wat amandelschaafsel

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 160 ┬░C.

2. Mix de boter met de suiker en de vanillesuiker romig.

3. Voeg een voor een de eieren toe. Wacht met toevoegen van het volgende ei totdat het vorige ei volledig is opgenomen.

4. Voeg vervolgens de melk toe en mix tot deze goed vermengd is.

5. Daarna voeg je het zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden toe en mix totdat het een glad mengsel is (tip: voeg het zelfrijzend bakmeel in delen toe, anders stuift je hele keuken onder!).

6. Meng de pepernoten met een beetje bloem en schep de pepernoten rustig door het beslag. Je mengt de pepernoten met het bloem, zodat ze straks niet naar de bodem zakken als je de cake gaat bakken.

7. Vet een cakeblik in een bestuif de binnenkant met bloem (zo komt de cake straks enorm makkelijk uit het cakeblik). Stort het vervolgens mengsel in de cakeblik.

8. Voor de decoratie strooi je wat extra pepernoten en wat amandelschaafsel over de bovenkant van je cake.

9. Bak de cake in 60 minuten gaar. De cake is gaar als een sateprikker schoon uit de cake komt.

10. Laat de cake kort in de vorm afkoelen om hem vervolgens uit de vorm te halen en op een taartrooster volledig te laten afkoelen.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *