Triple Chocolate Cupcakes


Vorige week was mijn oma jarig en wilde iets lekkers trakteren voor haar vriendinnen van de ‘gymclub’. Ze wilde niet zomaar iets standaards trakteren dus daarom had ze aan mij gevraagd of ik iets wilde bakken. Daar zeg je natuurlijk nooit nee tegen. Het mocht geen echte taart worden, omdat het allemaal oude mensen zijn dus het moest makkelijk te eten zijn. Vandaar dat ik voor cupcakes heb gekozen! Normaliter ben ik niet de grootste fan van cupcakes. Een cakeje met topping bovenop. Nee, dat moest anders. Vandaar dat ik besloten had hem te vullen en dan natuurlijk ook nog af te maken met een lekkere botercreme topping!

Benodigdheden (voor zo’n 16 cupcakes):

Links voor de cupcakes, rechts voor de vulling en onder voor de topping. Uiteindelijk heb ik de witte chocolade bij de ingrediënten van de topping vervangen door pure chocolade.

Voor de cupcakes
70 g roomboter (op kamertemperatuur)
170 g bloem (gezeefd)
250 g kristalsuiker
50 g cacao (gezeefd)
1 el bakpoeder
210 ml melk
2 eieren
snufje zout

Voor de vulling:
200 g poedersuiker (gezeefd)
30 g cacao (gezeefd)
40 g roomboter (op kamertemperatuur)
150 g roomkaas
50 g fijngemalen chocolate chip cookies

Voor de topping:
225 g boter (op kamertemperatuur)
300 g poedersuiker (gezeefd)
200 g pure chocolade
125 ml ongeklopte slagroom
1 tl vanille extract
snufje zout

Overig:
Muffinbakvorm
Papieren cupcake vormpjes
Appelboor
Spuitzak met spuitmondjes

Bereidingswijze

De cupcakes
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en vul de muffinvorm met de papieren cupcake vormpjes.

2. Mix de boter, bloem, suiker, cacao, het bakpoeder en het zout tot een kruimelig mengsel.

3. Meng de melk met de eieren in een aparte kom (kan gewoon met de hand).

4. Schenk al kloppend met de mixer (op lage snelheid; anders zit je helemaal onder) de helft van het melk/eieren mengsel bij je beslag en mix totdat het goed vermengd is. Schenk vervolgens de rest van het melk/eieren mengsel bij het beslag en mix tot een glad mengsel.

5. Vul de papieren vormpjes tot twee derde met beslag. Dit gaat het makkelijkst met een ijsschep. Mocht je dit niet hebben dan werkt een eetlepel natuurlijk ook.

6. Bak de cupcakes is 20-25 minuten gaar. De cupcakes zijn gaar als een sateprikker er schoon uitkomt en de cupcakes terugveren als je er met je vinger op drukt.

7. Laat de cupcakes een aantal minuten in de vorm afkoelen. Haal ze vervolgens uit de muffinvorm en zet de cupcakes op een taartrooster om volledig af te koelen.

De vulling
1. Mix de poedersuiker, cacao en boter met de mixer tot het mengsel zanderig is en geen klontjes boter meer bevat. (tip: roer eerst zo goed mogelijk de poedersuiker en cacao door de boter met een spatel en ga daarna pas mixen. Anders stuift de poedersuiker en cacao enorm op en zit je hele keuken onder. Of leg een schone theedoek over je mengkom zodra je gaat mixen om het stuiven tegen te houden).

2. Voeg vervolgens de roomkaas en de koek kruimels toe en mix dit door het beslag op een lage snelheid. Als alles goed met elkaar vermengd is verhoog je de snelheid om er een licht en luchtig beslag van te maken.

De topping
1. Mix de boter met de poedersuiker en het snufje zout (tip: roer eerst zo goed mogelijk de poedersuiker door de boter met een spatel en ga daarna pas mixen. Anders stuift de poedersuiker enorm op en zit je hele keuken onder de poedersuiker. Of leg een schone theedoek over je mengkom zodra je gaat mixen om het stuiven tegen te houden).

2. Voeg vervolgens de slagroom en het vanille extract toe en mix tot een luchtig beslag.

3. Smelt de chocolade au bain marie.

4. Schenk de chocolade bij de creme terwijl je blijft mixen. Zo wordt de chocolade meteen opgenomen. Als je stopt met mixen heb je de kans dat de chocolade meteen begint te stollen en krijg je stukjes.

5. Mix de chocoladecreme een aantal minuten goed door, zodat het lekker luchtig geklopt wordt.

Cupcakes opbouwen:
1. Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld ga je de cupcakes een beetje uithollen. Dit gaat het makkelijkst met een appelboor. Steek deze in de cupcake (niet helemaal tot de bodem; anders heb je een gat aan de onderkant) en het midden van de cupcake wordt zo makkelijk verwijderd. Heb je geen appelboor dan kun je dit met een scherp mesje doen.

2. Vul een spuitzak met een klein spuitmondje (klein genoeg om in het gaatje wat je zojuist in je cupcake hebt gemaakt te passen) met de vulling. Spuit de vulling in de gaatjes die je in de cupcakes hebt gemaakt. Zorg ervoor dat hij goed tot de rand toe gevuld is.

3. Vul een andere spuitzak met een spuitmondje naar keuze (ik gebruikte een stervorming) met je topping en spuit een royale laag topping bovenop je cupcake. Je kunt je toef precies maken zoals je zelf wilt. Ik heb voor een topping in de vorm van een roos gekozen, omdat de cupcakes voor mijn oma waren die Roos heet.

4. Zet de cupcakes een half uurtje in de koelkast om op te stijven en serveer.

Enjoy!
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *