Soesjes


En toen had ik ineens banketbakkersroom. Wat moest ik daar nu weer mee doen? Toen bedacht ik me ineens dat ik daar heel makkelijk Zwitserse Room van kon maken (1:1 banketbakkersroom en slagroom met elkaar mengen). En dat leek me wel een enorm lekkere vulling voor soesjes! Dus dat betekende dat ik aan de slag ging met soezenbeslag. Een makkelijk basisrecept wat in principe zo gemaakt is. Vervolgens kun je de soesjes vullen met alles wat je lekker vindt. Dat is het leuke van soesjes/soezen, je kunt er zo enorm mee variëren! Ik maakte met dit beslag bijvoorbeeld kleine soesjes, maar je kunt met dit beslag ook grote soezen bakken door gewoon wat grotere rondjes op de bakplaat te spuiten en er zo bijvoorbeeld Bossche Bollen van bakken! De keuze is aan jou, maar de basis voor dit recept is altijd hetzelfde. Fijn toch?!

Benodigdheden:
Aangezien ik niet enorm veel soesjes wilde heb ik het beslag gehalveerd. Onderstaand recept is dus het dubbele van wat er op de foto staat. Van het volledige recept maak je ongeveer 30 soesjes.

100 ml melk
100 ml water
100 g boter
100 g bloem
4 eieren
Snufje zout
Spuitzak en met een glad spuitmodnje en een lang glad spuitmondje om te vullen, zoals bijvoorbeeld deze van Stadter.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 210 ºC.

2. Breng de melk met het water, de boter en het snufje zout in een pan aan de kook.

3. Zodra het geheel kookt haal je de pan van het vuur en roer je de gezeefde bloem door het mengsel.

4. Zet je pan vervolgens terug op een laag vuur en verwarm het mengsel al roerend een aantal minuutjes. Zo wordt de bloem gaar gekookt, wat ervoor zorgt dat je straks mooie soesjes hebt die goed rijzen. De onderkant van je pan zal een klein beetje aankoeken, dit hoort erbij. Er zal een deegbal ontstaan die loskomt van de bodem.

5. Haal de pan vervolgens weer van het vuur en schep het mengsel in een mengkom en roer nog een keer goed door. Zo verliest het mengsel zijn ergste warmte.

6. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe terwijl je dit goed door het beslag roert. Roer dit goed en flink door. In het begin lijkt het alsof het ei niet wordt opgenomen, maar als je goed doorroert komt dit vanzelf goed. Doordat we het mengsel al even hebben laten afkoelen zal het ei ook niet meteen gaan stollen. Wel goed blijven roeren uiteraard!

7. Vul een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit kleine rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Mochten er puntjes op zitten dan kun je deze makkelijk wegwerken door je vinger even in wat water te dompelen en dan het puntje weg te drukken. Zo krijg je mooie ronde soesjes! Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen soesjes zit. Tijdens het bakken worden ze namelijk zo’n 2 tot 3 keer zo groot!

8. Bak de soezen in zo’n 20-25 minuten gaar.

9. Laat de soesjes volledig afkoelen voordat je ze gaat vullen, anders loopt je vulling er straks uit.

10. Vul je soesjes met je favoriete vulling. Dit gaat het makkelijkst door een spuitzak met een lang glad spuitmondje. Heb je nu niet zo’n speciaal spuitmondje om te vullen? Dan gebruik je gewoon een glad spuitmondje. Wordt het gat in je soesje alleen wat groter, maar kan ook prima!

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *