Lubecker staven


Het is weer Sinterklaastijd! Dat betekent dat ook de Lubecker staven weer bij de bakker te verkrijgen zijn. Mijn favoriet tijdens Sinterklaas. Volgens mij echt iets uit Oosterhout en omstreken, want collega’s die in een plaatsje 10km buiten Oosterhout wonen kennen het al niet. Gelukkig wij het wel! Het probleem is dat Lubecker staven best wel prijzig zijn. Vandaar dat ik het zelf wilde maken!

Er was alleen een probleem. Het recept. Ik heb Google afgestruind totdat ik erbij neer viel. Er is geen officieel recept voor Lubecker staven te vinden. Dit is natuurlijk allemaal ‘bakkersgeheim’. Dus heb ik zelf maar een beetje aangerommeld. En wat zijn ze lekker geworden! Net zo lekker als het origineel, misschien nog wel lekkerder! Zeker maken dus.

Benodigdheden (voor ongeveer 8 staven):

Slagroom niet op de foto

250 g roomboter op kamertemperatuur
250 g poedersuiker
200 ml slagroom (ongeklopt)
500 g roze marsepein
75 g chocolade
5 cl Marasquin
banketbakkersroom (de poedervariant)

Bereidingswijze

1. Klop de boter samen met de poedersuiker totdat je een gladde massa krijgt (Tip: roer eerst zo goed mogelijk de poedersuiker door de boter met een spatel en ga daarna pas mixen. Anders stuift de poedersuiker enorm op en zit je hele keuken onder de poedersuiker. Of leg een schone theedoek over je mengkom zodra je gaat mixen om het stuiven tegen te houden).

2. Klop de slagroom en de marasquin door de mix, totdat deze goed zijn opgenomen.

3. Voeg een paar eetlepels banketbakkerspoeder toe totdat je een mooi glad beslag hebt. Door de marasquin wordt je beslag namelijk wat vochtig. Ik heb zo’n 3 eetlepels toegevoegd, maar dit is een beetje afhankelijk van de vochtigheid van je beslag.

4. Hak vervolgens de chocolade in kleine, maar nog wel grove stukjes. Je mag ze nog wel lekker proeven in de staven.

5. Roer vervolgens de stukjes chocolade door het beslag.

6. Maak van het beslag een aantal ‘worsten’ op een stuk bakpapier. Het is het makkelijkst om dit met een spuitzak en een groot spuitmondje op het bakpapier te spuiten.

7. Zet de worsten ongeveer een half uurtje in de vriezer, zodat ze straks makkelijker te rollen zijn.

8. Kneed de marsepein goed door, zodat deze zometeen makkelijk uitgerold kan worden en niet gaat scheuren (Tip: zet de blokken marsepein even 10 tot 15 seconden in de magnetron. Warm zijn ze veel makkelijker door te kneden).

9. Bestuif je werkblad met wat poedersuiker, zodat de marsepein niet aan je werkblad blijft plakken en rol de marsepein tot een dunne plak uit.

10. Leg er een bevroren rol botercreme op en rol deze op, zodat hij volledig bedekt is met marsepein en vouw de uiteinden dicht.

11. Snijd het overtollige marsepein weg en herhaal voor de overige rollen botercreme.

12. Snijd de rollen voordat je ze gaat eten in de gewenste stukken.

Enjoy!

Denise

2 Comments

  1. Hoi Denise,

    Ik woon in O’hout. Mijn vriend woont in Ehv. Ik wilde daar eens kijken of de bakkers de Lubeckerstaaf kenden. Iedere bakker keek me aan alsof ze water zagen branden. De prijzen van de stafen zijn idd erg duur. Ik ga jouw recept zsm proberen. Bedankt voor je fantastische blog! P.s.: Lubeckerstaven van Speekenbrink zijn de allerallerallerlekkerste!!!

    • Gek dat ze de Lubecker staven daar niet kennen he? Zonde, want ze zijn zo lekker! Als ik ze niet zelf maak en koop dan haal ik ze ook vaan bij Speekenbrink inderdaad, die zijn erg lekker! Succes met maken, het is niet moeilijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *