Pompoen-sinaasappelcake


Afgelopen week was ik aan het bladeren door de Allerhande van Albert Heijn. Daarin zag ik een pompoen-sinaasappelcake voorbij komen. Leek me een perfecte cake voor deze herfstdagen. Ik ben sowieso de laatste tijd best wel verslaafd aan pompoen en dan nog een sinaasappelsmaak erbij, dat zag ik wel zitten. Ik heb het recept hier en daar wel wat aangepast naar eigen smaak, zodat hij voor mij perfect zou zijn. En dat was hij ook zeker! Het was zoals ik had verwacht de perfecte cake voor de herfst. Er zit in verhouding niet enorm veel suiker en boter in (aangezien de pompoen hem al wat zoeter maakt) dus hij is lang niet zo slecht als een andere cake!

Benodigdheden:

225 g pompoenblokjes *)
Rasp van de schil van 1 sinaasappel
Sap van 1 sinaasappel
100 g boter (op kamertemperatuur)
2 el koek en speculaaskruiden (pumpkin spice kruiden zouden nog lekkerder zijn, maar moeilijk te vinden in Nederland)
100 g kristalsuiker
Snufje zout
2 eieren
100 ml creme fraiche
2 tl vanille-essence
300 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
50 g poedersuiker

*) ik gebruik pompoenblokjes uit het vriesvak. Je kunt ook de blokjes uit het koelvak nemen of gewoon een pompoen kopen en zelf snijden. Ik heb echter altijd gruwelijke ruzie met de pompoen als ik hem snij, dus ik koop altijd gesneden blokjes. Op de foto is de pompoen al gekookt en fijn geprakt.

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 ┬░C.

2. Breng een pan met water aan de kook en kook de pompoenblokjes in ongeveer 8 minuten gaar.

3. Laat de pompoen even afkoelen en prak ze vervolgens fijn met een vork.

4. Rasp de schil van de sinaasappel. Zorg ervoor dat je echt alleen het oranje raspt. Het witte is enorm bitter namelijk.

5. Mix de boter, koek en speculaaskruiden, sinaasappelrasp, snufje zout, de geprakte pompoen en de suiker tot een glad mengsel.

6. Voeg vervolgens een voor een de eieren, vanille-essence en creme fraiche toe. Mix tot deze volledig zijn opgenomen.

7. Voeg uiteindelijk het (gezeefde) zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe en mix tot een luchtig beslag. Probeer niet langer dan 2 minuten te mixen, dan word je beslag te luchtig en kan hij instorten in de oven!

8. Vet een cakeblik in een bestuif de binnenkant met bloem (zo komt de cake straks enorm makkelijk uit het cakeblik). Giet vervolgens het beslag erin en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. De cake is gaar als een sateprikker schoon uit de cake komt.

9. Laat de cake kort in de vorm afkoelen om hem vervolgens uit de vorm te halen en op een taartrooster volledig te laten afkoelen.

10. In de tussentijd pers je de sinaasappel uit.

11. Voeg 1.5 tot 2 eetlepels sinaasappelsap toe aan de poedersuiker en roer er een papje van. Dit is het glazuur voor op de cake.

12. Als de cake is afgekoeld schenk je het glazuur over de cake. Dit mag natuurlijk een beetje over de randjes lopen, dat staat wel mooi!

13. Laat het glazuur zo’n 30 minuten tot 60 minuten uitharden.

Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *