Chocoladetaart

Al jaren wil ik een lagentaart bakken, maar dit heb ik nooit gedurft. Het zag er altijd zo moeilijk uit. Wat nu als hij instort (ik heb genoeg horrortaarten voorbij zien komen op internet)? Wat nu als hij scheef gaat (a la toren van Pisa)? Toch ziet zo’n lagentaart er altijd super mooi uit dat ik besloot een poging te wagen! Ik ben begonnen met een kleine lagentaart. Als dit goed uitpakt kan ik vervolgens een hogere taart uitproberen. Ik ben blij dat ik me eraan gewaagd heb, want hij is echt fantastisch geworden! De lagen zijn hartstikke mooi zichtbaar en de taart is nog eens super lekker ook! Een dikke aanrader dus.

Benodigdheden

Eieren niet op de foto

Voor de chocoladecake
100 g boter (op kamertemperatuur)
260 g kristalsuiker
170 g bloem
45 g cacaopoeder
2 eieren
3/4 tl vanille-extract
3/4 tl bakpoeder
3/4 tl bakingsoda (of zuiveringszout)
160 ml melk
snufje zout

Voor de chocoladecreme
250 g boter (op kamertemperatuur)
300 g poedersuiker
200 g pure chocolade
100 g creme fraiche
2 el cacaopoeder

Overig
Hagelslag ter decoratie
3 springvormen van 20cm doorsnee

Bereidingswijze:
Chocoladecake
1. Verwarm de oven voor op 170 ┬░C

2. Mix de boter met de suiker tot een luchtig geheel.

3. Mix vervolgens de eieren er een voor een doorheen.

4. Mix vervolgens op de laagste stand de vanille-essence, cacaopoeder, bakpoeder, bakingsoda en het snufje zout door het mengsel.

5. Voeg de helft van de bloem toe en mix tot al het bloem is opgenomen.

6. Voeg vervolgens de melk toe en mix tot ook dit is opgenomen (tip: roer eerst even met een spatel, anders spettert de melk alle kanten op).

7. Voeg uiteindelijk de rest van het bloem toe en mix tot het beslag goed is vermengd.

8. Verdeel het beslag over 3 met bakpapier beklede springvormen van 20cm. Zorg ervoor dat je de bovenkant zo glad mogelijk maakt (anders krijg je een bolle laagjestaart).

9. Bak de taartbodems (kan tegelijkertijd, maar als je een kleine oven hebt bak je ze apart) in 25 tot 30 minuten goudbruin. De cakes zijn gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.

10. Laat de cakes kort in de vorm afkoelen om ze vervolgens uit de vorm te halen en op een taartrooster volledig te laten afkoelen. In de tussentijd kun je de chocoladecreme maken.

Chocoladecreme
1. Mix de boter met de poedersuiker luchtig (tip: roer eerst zo goed mogelijk de poedersuiker door de boter met een spatel en ga daarna pas mixen. Anders stuift de poedersuiker enorm op en zit je hele keuken onder de poedersuiker. Of leg een schone theedoek over je mengkom zodra je gaat mixen om het stuiven tegen te houden).

2. Mix vervolgens de cacaopoeder en de creme fraiche door het mengsel, totdat alles goed is opgenomen.

3. Smelt de chocolade au bain marie.

4. Schenk de chocolade bij de creme terwijl je blijft mixen. Zo wordt de chocolade meteen opgenomen. Als je stopt met mixen heb je de kans dat de chocolade meteen begint te stollen en krijg je stukjes.

5. Mix de chocoladecreme een aantal minuten goed door, zodat het lekker luchtig geklopt wordt.

Taart opbouwen

1. Zet de eerste plak chocoladecake op een bord. Ikzelf leg altijd eerst een taartkartonnetje op het bord, zodat de taart straks makkelijker op te tillen is en je niet in de cake zit te prikken als je hem wilt optillen. Taartkartonnetjes zijn bij een bakwinkel te koop.

2. Verdeel er met een paletmes ongeveer een kwart van de chocoladecreme overheen.

3. Leg hier de tweede plak chocoladecake bovenop en besmeer deze ook weer met een kwart chocoladecreme.

4. Zet de laatste plak chocoladecake hier bovenop en besmeer deze en de zijkanten met een dun laagje chocoladecreme (een kwart van de creme voor zowel de bovenkant en de zijkant).

5. Zet de chocoladetaart een uurtje in de koelkast, zodat de creme kan opstijven. Hierdoor wordt het decoreren zometeen wat makkelijker (je taart is minder fragile). De chocoladecreme die je nog over hebt laat je buiten de koelkast staan.

6. Haal de chocoladecake na een uurtje uit de koelkast. Je hebt nu nog een kwart chocoladecreme over. Hiermee besmeer je de bovenkant en zijkant nogmaals.

7. Zet de zijkant en bovenkant van de taart vervolgens aan met een laagje hagelslag. Dit kun je het beste doen door wat hagelslag in je hand te nemen en deze tegen de taart te ‘plakken’. Je zult flink wat hagelslag knoeien, maar dit is niet erg. Je zet de taart zo toch op een mooie schaal en dan is er niets meer van te zien!

8. Verwijder het overtollige hagelslag wat je geknoeid hebt en presenteer je fantastische chocoladetaart op een mooie schaal!

Ps. Snijd kleine stukjes! Deze taart is machtig! Het lijkt een kleine taart, maar je haalt hier makkelijk 12 stukken uit.


Enjoy!

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *