Bananenbrood


Eens in de zoveel tijd is het weer zo ver, dan heb ik een paar overrijpe bananen liggen die zo niet meer te eten zijn. Ik vind het ook altijd zonde om ze weg te gooien. Ongeveer twee jaar geleden maakte ik kennis met de hype ‘bananenbrood’. Dit leek mij perfect om die overrijpe bananen in te verwerken. Ik denk dat ik wel 5 verschillende recepten geprobeerd heb, maar steeds vond ik het niet lekker. Het werd meestal een zware massa. Hier hou ik persoonlijk niet van. Toch liet het me niet los, iedereen was fan van bananenbrood en ik kreeg het niet voor elkaar om een lekker bananenbrood te bakken. Dus bleef ik recepten uitproberen (en bananenbroden weggooien), totdat ik tegen dit recept aanliep. Eindelijk vond ik een recept wat welk lekker was! Eigenlijk is dit meer bananencake dan bananenbrood, maar daar hebben we het maar niet over. Bij dit recept merkte ik het al toen ik het eerste stuk aansneed. Heerlijk luchtig! Dus sindsdien heb ik geen ander recept meer uitgeprobeerd en bak ik altijd dit als ik overrijpe bananen heb. De ingredienten heb je namelijk altijd in huis en hij is zo gemaakt. Dit recept komt uit het bakboek van de Hummingbird Bakery. Eigenlijk had ik het moeten weten; eerst in dit bakboek kijken als ik een recept zoek. Alles wat ik hieruit gebakken heb is lekker. Hieruit is nog nooit iets mislukt, dus weer een lesje geleerd.

Benodigdheden

270 g lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
200 g gepelde bananen, fijngeprakt (dit zijn ongeveer 2 kleine bananen en 1.5 grote banaan)
280 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl zuiveringszout (of bakingsoda)
1 tl kaneel
140 g boter, gesmolten

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven op 180 °C

2. Mix de eieren en de suiker tot een luchtig geheel.

3. Mix vervolgens de geprakte bananen er doorheen.

4. Voeg de bloem, het bakpoeder, het zuiveringszout en de kaneel aan het bananenmengsel toe. Mix alles tot de droge ingrediënten gelijkmatig zijn opgenomen. Voeg de gesmolten boter toe en blijf kloppen tot alles goed is vermengd.

5. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak het bananenbrood in ongeveer 60 minuten gaar.

6. Laat de cake op een rooster afkoelen. Probeer er even af te blijven want warm is hij niet goed te snijden (believe me, I tried). Lauwwarm gaat wel goed en dan vind ik hem op zijn allerlekkerst.

Ps. Is jouw bananenbrood lichter dan dat van mij? Heel goed mogelijk. Ik hou enorm van kaneel dus doe er wel een paar eetlepels van in het beslag.

Enjoy!

Denise

4 Comments

  • Hoi Lianne,

   Je kunt zuiveringszout gebruiken (te koop bij de drogisterij, achter de balie) en anders bakpoeder!

 1. Hi Denise, je had eerder toch ook een recept voor chocolade bananenbrood? Zou je die ook willen publiceren? Al een tijdje op zoek naar dat recept, helaas nog niets kunnen vinden. Die van jou was heerlijk?

  • Hoi Eline,

   Leuk om te horen dat je dit bananenbrood zo lekker vindt! Heb inderdaad ook een recept voor chocolade bananenbrood (stiekem misschien wel nog lekkerder!). Ik heb nu geen overrijpe bananen in huis, maar zal er een paar bewaren. Dan bak ik volgend weekend chocolade bananenbrood en zal ik het recept publiceren! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *