Speculaas Chocoladetaart


Sinterklaas is weer in het land! Terwijl ik de intocht van sinterklaas op tv aan het volgen was schoot me ineens een geniaal idee voor een sinterklaastaart te binnen. Een lagentaart met een creme van chocolade en lekker veel speculaas. Ik ben meteen aan de slag gegaan en het resultaat was een heerlijke taart die binnen 2 dagen op was. Ik heb er heel wat mensen mee kunnen verblijden! Hij was ook echt overheerlijk.

Benodigdheden:

Voor het biscuit
200 g cakemix voor biscuit *)
3 eieren op kamertemperatuur
1 el water
3 el koek- en speculaaskruiden

Voor de chocoladecreme
250 g boter op kamertemperatuur
250 g poedersuiker
200 g pure chocolade

Overig
Speculoos
Pepernoten (fijn gestampt/gemalen) ter decoratie

*) Je kunt je biscuit ook zelf maken. Ik kies er bewust voor om een mix te gebruiken. Met een mix word je biscuit namelijk veel luchtiger. Vraag me niet hoe het komt, misschien ben ik gewoon nog niet goed genoeg in het bakken van een mix! Toch hoor ik van veel ervaren bakkers dat zij de voorkeur geven aan een mix.

Bereidingswijze

Het biscuit
1. Verwarm de oven voor op 175 °C

2. Mix de biscuitmix, de eieren, de koek- en speculaaskruiden en het water zo’n 8 minuten op de hoogste snelheid.

3. Mix vervolgens nog zo’n 3 minuten op de laagste snelheid, zodat je de luchtbelletjes die door de hoogste snelheid zijn ontstaan nog even uit je beslag mixt.

4. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm van 20cm. Zorg ervoor dat je de bovenkant zo glad mogelijk maakt.

5. Bak het biscuit in 25-30 minuten gaar. Het biscuit is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt en de cake terugveert als je er met je vinger op drukt.

6. Laat het biscuit kort in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens op een taartrooster om volledig te laten afkoelen.

Chocoladecreme
1. Mix de boter met de poedersuiker luchtig (tip: roer eerst zo goed mogelijk de poedersuiker door de boter met een spatel en ga daarna pas mixen. Anders stuift de poedersuiker enorm op en zit je hele keuken onder de poedersuiker. Of leg een schone theedoek over je mengkom zodra je gaat mixen om het stuiven tegen te houden).

2. Smelt de chocolade au bain marie.

3. Schenk de chocolade bij de creme terwijl je blijft mixen. Zo wordt de chocolade meteen opgenomen. Als je stopt met mixen heb je de kans dat de chocolade meteen begint te stollen en krijg je stukjes.

4. Mix de chocoladecreme een aantal minuten goed door, zodat het lekker luchtig geklopt wordt.

Taart opbouwen

1. Als het biscuit volledig is afgekoeld snijd je deze twee keer door, zodat je 3 lagen cake krijgt. Ik gebruik hiervoor een speciale taartzaag. Dit is enorm handig, omdat je dan rechte plakken kunt snijden. Het kan natuurlijk ook met een gewoon mes. Probeer hem dan zo recht mogelijk door te snijden.

2. De onderkant van je biscuit wordt de bovenkant van je taart, aangezien deze plak vlak is en je hierdoor een platte bovenkant krijgt. De bovenkant van je biscuit wordt dus automatisch de onderkant. Leg deze plak op een bord. Ikzelf leg altijd eerst een taartkartonnetje op het bord, zodat de taart straks makkelijker op te tillen is en je niet in de cake zit te prikken als je hem wilt optillen. Taartkartonnetjes zijn bij een bakwinkel te koop.

3. Smeer op de cake een dikke laag speculoospasta.

4. Verdeel er met een paletmes ongeveer een kwart van de chocoladecreme overheen.

5. Leg hier de tweede plak biscuit bovenop en besmeer deze ook weer met een dikke laag speculoos en een kwart chocoladecreme.

6. Zet de laatste plak biscuit hier bovenop en besmeer deze en de zijkanten met een dun laagje chocoladecreme (een kwart van de creme voor zowel de bovenkant en de zijkant).

7. Zet de taart een uurtje in de koelkast, zodat de creme kan opstijven. Hierdoor wordt het decoreren zometeen wat makkelijker (je taart is minder fragile). De chocoladecreme die je nog over hebt laat je buiten de koelkast staan.

8. Haal de taart na een uurtje uit de koelkast. Je hebt nu nog een kwart chocoladecreme over. Hiermee besmeer je de bovenkant en zijkant nogmaals.

9. Zet de zijkant en bovenkant van de taart vervolgens aan met een laagje gestapte/gemalen pepernoten. Dit kun je het beste doen door wat pepernoten in je hand te nemen en deze tegen de taart te ‘plakken’. Je zult flink wat knoeien, maar dit is niet erg. Je zet de taart zo toch op een mooie schaal en dan is er niets meer van te zien!

10. Verwijder de overtollige pepernoten die je geknoeid hebt en presenteer je fantastische speculaas-chocoladetaart op een mooie schaal!

Ps. Snijd kleine stukjes! Deze taart is machtig! Het lijkt een kleine taart, maar je haalt hier makkelijk 12 stukken uit.

Enjoy!

Denise

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *